Subsidie voor mediation
apr. 18, 2023

Startbijdrage voor mediation vanaf 1 maart 2023

Mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, kunnen met ingang van 1 maart 2023 gebruik maken van een subsidie voor mediation, ook wanneer zij op basis van hun inkomen en vermogen niet in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand zal vanaf 1 maart 2023 een startbijdrage aanbieden bij een verwijzing door de rechtspraak naar een mediator.


De startbijdrage is een subsidie van € 150,-- excl. BTW per betalende partij voor de eerste 2,5 uur van de mediation, na een verwijzing vanuit de rechtspraak. Bij toekenning zal de eerste 2,5 uur van de mediation gratis zijn (voor de betreffende partij). Na deze 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief. Voor partijen die daarnaast recht hebben op gefinancierde rechtsbijstand (een 'toevoeging') betaalt de Raad voor Rechtsbijstand een subsidie uit aan de mediator via de toevoeging. Met andere woorden: komt een partij in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, dan geldt de subsidie niet. 


De invoering van de startbijdrage is bedoeld om mediation te bevorderen en partijen die niet in aanmerking komen voor een mediationtoevoeging, toch de kans te geven en te ervaren of mediation voor hen een geschikte route biedt om samen tot een duurzame oplossing te komen na verwijzing vanuit de rechtspraak. Meer informatie over de startbijdrage mediation is te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.


Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij een onafhankelijke mediator de partijen begeleidt bij het vinden van een oplossing voor hun geschil. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een scheiding, een arbeidsconflict of een zakelijk geschil. Mediation heeft als voordeel dat het sneller en goedkoper is dan een juridische procedure en dat de partijen zelf de oplossing bepalen. Wij dragen mediation dan ook een warm hart toe. De invoering van een startbijdrage is een goede ontwikkeling en kan bijdragen aan de verdere implementatie van mediation.


Heeft u een geschil en wilt u weten of mediation een geschikte oplossing is? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord en kunnen u adviseren over de mogelijkheden van mediation.

29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: