Dubbele achternaam vanaf 1 januari 2024 mogelijk
mrt. 23, 2023

Kiezen jullie voor een dubbele achternaam voor jullie kinderen?

Op 21 maart jongstleden heeft de Eerste Kamer ingestemd met het voorstel van de regering om het mogelijk te maken om te kiezen voor een dubbele achternaam voor de kinderen. Hiermee wordt het mogelijk dat kinderen de achternamen van beide ouders krijgen. De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024.
 
In het verre verleden kregen kinderen automatisch de achternaam van hun vader. Vanaf 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de achternaam van moeder. En vanaf 1 januari aanstaande komt daar dus de mogelijkheid bij om te kiezen voor een dubbele achternaam. 
 
“Je achternaam is een onderdeel van de identiteit. Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid van ouders. Zij kunnen hiermee allebei hun band met het kind ook in de naam tot uitdrukking brengen”, zegt minister Weerwind hierover.
 

Geldt de regeling voor alle ouders? 
Nee, ouders kunnen de keuze voor een dubbele achternaam alleen maken als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam of achternamen gelden vervolgens voor al hun volgende kinderen.
 

Overgangsregeling
In de wet is wel een overgangsregeling opgenomen. Is het oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen de ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij 1 jaar de tijd om dat te doen. Hiervoor geldt wel dat ouders het samen eens moeten zijn over de naamskeuze en een wijziging met terugwerkende kracht. Is dit niet het geval, dan houden de kinderen de achternaam die zij al hebben.
 
Is de keuze verplicht? 
Nee, de keuze voor een dubbele geslachtsnaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken of het niet eens zijn dan krijgt het kind de achternaam van vader of de duomoeder als er sprake is van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Zijn ouders niet gehuwd of hebben zij geen geregistreerd partnerschap dan krijgt het kind de achternaam van moeder. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde geslachtsnaam als het eerste kind.
 
Wil je meer weten? Bel of mail ons gerust. 

29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: