Automatisch gezamenlijk gezag na erkenning
jan. 05, 2023

Vanaf 1 januari 2023 krijgen ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk het gezag met de moeder, indien zij hun kind erkennen bij de gemeente. Het gezag hoeft vanaf die datum dus niet meer apart te worden aangevraagd bij de rechtbank.

Ouderlijk gezag houdt in dat de juridische ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van hun kind. Dit betekent onder andere dat zij samen alle belangrijke beslissingen nemen. Indien ouders met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben gesloten, hebben zij na de geboorte van hun kind automatisch samen het gezag.

  

Voor ongehuwde ouders was dit tot 1 januari 2023 een ander verhaal. Nadat ouders de erkenning bij de gemeente hadden geregeld, moesten zij gezamenlijk bij de rechtbank het ouderlijk gezag aanvragen. Hiervoor is de medewerking van beide ouders vereist. Vaak wisten ouders dit niet en werd vergeten om het gezamenlijk ouderlijk gezag aan te vragen met als uitkomst dat alleen de juridische moeder het gezag had. Bij een scheiding leidde dit geregeld tot onnodig veel strijd.


Vanaf 1 januari 2023 is dit dus veranderd. Vanaf dat moment geldt namelijk dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch wel gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder, indien zij hun kind erkennen. Het gezag hoeft vanaf 1 januari 2023 dus niet langer samen met de moeder aangevraagd te worden bij de rechtbank.



Let daarbij wel op! Indien een kind voor 1 januari 2023 wordt erkend, moeten de ouders nog wél het gezamenlijk gezag regelen door dit aan te vragen bij de rechtbank. Dit geldt ook als het kind voor 1 januari 2023 is erkend, maar na 1 januari 2023 wordt geboren.


Meer vragen? Bel of mail gerust. Wij helpen jou graag verder.


29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: