Mediation als effectieve oplossing bij scheiding, relatiebreuk, omgangsproblemen, enz.
mei 25, 2023

Waarom mediation een slimme keuze kan zijn voor mensen die uit elkaar gaan (of zijn)

In een tijd waarin echtscheidingen en relatiebreuken helaas veelvoorkomend zijn, is het belangrijk om vreedzame en constructieve manieren te vinden om deze uitdagende situaties op te lossen. Mediation biedt een effectieve benadering om bijv. echtscheidingen, relatiebreuken en omgangsproblemen op te lossen. Als mediators en advocaten in het familierecht begrijpen wij de complexiteit van deze situaties. In dit artikel kijken we naar de voordelen van mediation en waarom het een slimme keuze kan zijn voor mensen die te maken krijgen met een scheiding, relatiebreuk of die al gescheiden zijn maar bijv. omgangsproblemen ervaren met hun ex-partner.


1. Oplossingen voor een nieuwe start (na scheiding)

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, in meerdere opzichten. Met name wanneer er kinderen in het spel zijn, is een scheiding enerzijds het einde van een liefdesrelatie, maar anderzijds het begin van een nieuw tijdperk waarin partijen letterlijk levenslang aan elkaar verbonden blijven als ouder van de kinderen. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het van groot belang dat de scheiding of relatiebreuk op een goede manier wordt geregeld en dat partijen daarna voldoende in staat zijn om gezamenlijk hun ouderlijke verantwoordelijkheid te dragen. In mediation is het mogelijk om gezamenlijk, op een vreedzame manier tot overeenstemming te komen. Uiteraard worden alle 'zakelijke' facetten geregeld, zoals het verdelen van gemeenschappelijke bezittingen, het berekenen van eventuele alimentatieverplichtingen, de verdeling/verevening van pensioenaanspraken, enz. Daarnaast is er ruimte om werkbare afspraken te maken t.b.v. de situatie ná scheiding. Dat zijn bijv. afspraken over en ten behoeve van de kinderen, die opgenomen worden in een ouderschapsplan, maar ook afspraken die bijdragen aan een zo goed mogelijke samenwerking tussen partijen als ouders. 


2. Scheiden i.p.v. strijden, uitgaande van belangen en intenties

Een relatiebreuk kan gepaard gaan met flinke emoties en spanningen. Emotie is niet bepaald een goede raadgever als het gaat om het regelen van een scheiding of relatiebreuk. Hoewel niemand zit te wachten op een vechtscheiding, ligt dat gevaar bij scheiding, met alle emoties van dien, wel op de loer. Mediation biedt een respectvolle benadering om deze moeilijke periode af te sluiten. Door middel van open communicatie en begeleiding van een mediator kunnen jullie samen werken aan afspraken over onderwerpen zoals eigendommen, financiën en eventuele kinderen. De gesprekken hierover worden gevoerd vanuit ieders belangen, met als doel dat de uiteindelijke regeling zoveel mogelijk aansluit op die belangen. Die belangen blijken doorgaans dichter bij elkaar te liggen dan men zou denken. Door de onderliggende belangen centraal te stellen, is het mogelijk om zonder strijd tot passende maatwerkafspraken te komen waarbij niemand 'teveel krijgt' en niemand tekort wordt gedaan.


3. Een brug naar samenwerking bij bijv. omgangsproblemen

Omgangsproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op de betrokken partijen, maar vooral ook op de kinderen. Kinderen zijn buitengewoon goed in staat om te bedenken dat het hún schuld is dat papa en mama ergens ruzie over hebben. Dat is niet alleen vervelend maar kan ook schadelijk zijn. Verder is het van wezenlijk belang dat kinderen de impliciete én expliciete vrijheid en toestemming ervaren om van hun beide ouders te mogen houden en het naar hun zin te hebben bij ieder van de ouders. Bij een verslechterde verstandhouding tussen de ouders kan er een situatie ontstaan waarin een kind die vrijheid/toestemming niet meer ervaart. Een loyaliteitsconflict ligt dan op de loer, met alle schadelijke gevolgen voor het kind van dien. Ouders doen er dan ook verstandig aan, voor zichzelf maar zeker ook voor hun kinderen, om eventuele problemen met elkaar op te lossen en de samenwerking te zoeken, en dat dan ook uit te stralen naar de kinderen. Mediation biedt een brug naar samenwerking en helpt ouders om op een constructieve manier te communiceren en afspraken te maken over de omgangsregeling en eventuele wijziging daarvan.


4. Mediation: efficiënt, kostenbesparend en vertrouwelijk

Mediation heeft vele voordelen ten opzichte van een juridische procedure. Het is een efficiënte en doeltreffende methode om tot oplossingen te komen. Bovendien is in mediation veel maatwerk mogelijk, daar waar de rechter in een procedure simpelweg wat knopen doorhakt waar partijen zich naar hebben te gedragen, of ze het daar nu mee eens zijn of niet. Mediation is daarnaast kosteneffectiever dan een langdurig juridisch proces. Partijen schakelen gezamenlijk één mediator in en delen die kosten, zodat het niet nodig is om ieder een eigen advocaat in te schakelen. Omdat wij zowel advocaat als mediator zijn, wordt het mediationproces bovendien een 'one stop shop', waarin de advocaat-mediator de gehele echtscheiding kan regelen en afhandelen, inclusief het opstellen van een convenant en ouderschapsplan, het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank, de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente, enz. Al met al levert mediation daarmee een besparing van zowel tijd als geld op. Daarnaast is de vertrouwelijkheid en geheimhouding gewaarborgd, zowel gedurende als na afloop van het mediationtraject. Dit geeft partijen volledige vrijheid om in het mediationtraject open en creatief met elkaar te zoeken naar mogelijke oplossingen, zonder het risico om ergens aan vast te zitten wanneer het mediationtraject onverwachts zou vastlopen.


Mediation in regio Utrecht:

Met ca. 50 jaar aan gezamenlijke ervaring als advocaten en mediators in het familierecht en erfrecht hebben wij al talloze mensen mogen helpen bij hun scheiding, relatiebreuk, omgangsproblematiek, enz. Het voelt goed om als mediator een positieve bijdrage te kunnen leveren aan situaties die door partijen meestal als (erg) vervelend worden ervaren. We kunnen gerust zeggen dat mediation niet alleen ons vak, maar ook onze passie is.


Heb jij vragen over mediation in zijn algemeenheid of over de mogelijkheden van een mediationtraject? Neem dan gerust contact met ons op.

29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: