Wat doet een mediator?
jun. 19, 2023

De rol van de mediator bij scheidingsmediation

Stel, je hebt besloten om te scheiden. Wie schakel je in om je te helpen bij het regelen van de scheiding? Een mediator, een gezamenlijke advocaat of misschien wel ieder een eigen advocaat? In dit artikel lees je wat een mediator is en doet.

Wat is de taak van een mediator?

Sommigen denken dat je naar een mediator gaat om je relatie te redden. Het voortzetten van een relatie kan weliswaar het resultaat van mediation zijn, maar dat is niet het voornaamste doel. Als dat wel de inzet van partijen is, dan doen zij er verstandiger aan om een relatietherapeut in te schakelen. Is dat stadium gepasseerd, dan kan een mediator je helpen bij het regelen van de scheiding en het maken van afspraken m.b.t. de scheiding en de toekomst van partijen en hun eventuele kinderen.


Een mediator begeleidt mensen bij het regelen van een scheiding. Hij/zij neemt partijen mee door het hele proces en voorziet hen van informatie die zij nodig hebben met betrekking tot de onderwerpen waarover afspraken gemaakt kunnen of moeten worden. Komen partijen tot overeenstemming dan zorgt de mediator ervoor dat de gemaakte afspraken goed worden vastgelegd in een convenant en eventueel ook een ouderschapsplan. Betreft het een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap, dan zorgt de mediator (die tevens advocaat is) ervoor dat er een verzoekschrift bij de rechtbank wordt ingediend en dat de uiteindelijke uitspraak wordt ingeschreven in de daarvoor bestemde registers.


Het mediationtraject bestaat uit de inzet van de mediator, maar vooral ook die van partijen. Beide partijen moeten wel een zekere commitment hebben, dus de bereidheid om zich echt in te zetten om tot een resultaat te komen dat past bij ieders wensen en belangen.


Neutraliteit en onafhankelijkheid

Een mediator is neutraal. Hij/zij verstrekt informatie, maar geeft geen advies aan partijen. Evenmin oordeelt de mediator over een situatie; de knopen worden doorgehakt door partijen zelf. De mediator begeleidt hen door het traject teneinde die knopen goed te kunnen doorhakken. Het belang van partijen is om met de juiste hulp tot goede afspraken te komen, het 'belang' (of eigenlijk de taak) van de mediator is om partijen daar zo goed mogelijk in te begeleiden en ondersteunen.


Voordelen van mediation


+ Zelf de regie in handen

Een groot voordeel van mediation is dat partijen het zelf voor het zeggen hebben. Een rechter is gebonden aan de wet en kan slechts een beslissing nemen op de specifieke verzoeken die aan de rechter zijn voorgelegd. In mediation zijn er in principe geen grenzen aan wat partijen met elkaar wensen te regelen. Zolang het binnen de grenzen blijft van wat dwingendrechtelijk uit de wet volgt, is héél veel mogelijk. Partijen hebben daarin in principe de regie en dragen ook de verantwoordelijkheid om met elkaar goede beslissingen te nemen, bijv. ten aanzien van hun kinderen. Bij een geslaagde mediation hebben partijen dus zelf bepaald aan welke afspraken zij zijn gebonden, in plaats van dat partijen zich moeten neerleggen bij de beslissing zoals een derde (de rechter) die voor hen heeft genomen.


+ Aandacht voor de relatie en verstandhouding

Tijdens het mediationproces is er ook aandacht voor de relatie tussen partijen en voor onderlinge verstandhouding. Dat klinkt gek, want partijen wensen juist tot een scheiding te komen. In mediation wordt er op toegezien dat een relatie op de juiste manier kan worden verwerkt, ook in emotioneel opzicht. Daarnaast blijven partijen vaak toch in meer of mindere mate aan elkaar gebonden na hun scheiding, zeker wanneer zij kinderen hebben. Daarom hebben zij er belang bij om ook op de lange termijn met elkaar door één deur te kunnen.


+ Beperkte kosten

De duur van de mediation hangt af van de specifieke situatie en de wensen van partijen. Een mediator kan tijdens een intakegesprek een redelijke inschatting maken. Het voordeel is dat de kosten van mediation in beginsel gezamenlijk worden gedragen en dat het doorgaans lukt om op kortere termijn tot een goede afwikkeling te komen in vergelijking met wanneer partijen ieder met hun eigen advocaat de inhoudelijke scheidingsprocedure met (of eigenlijk: tegen) elkaar voeren.


+ Snel geregeld

Hoewel het niet verstandig is om een scheidingsproces in zo min mogelijk tijd 'er doorheen te rammen', is onze ervaring dat het partijen in een mediationtraject vaak goed lukt om binnen afzienbare tijd tot een goede regeling en afwikkeling te komen. Daarmee hebben zij hun scheiding aanzienlijk sneller geregeld dan wanneer partijen een inhoudelijke procedure via de rechtbank moeten doorlopen. De snelheid van het traject hangt verder natuurlijk ook af van de bereidheid van partijen om tot overeenstemming te komen en met name ook de complexiteit van de financiële situatie.


Slaagt mediation altijd?

Hoewel het in verreweg de meeste mediations lukt om met partijen tot een goede regeling en afwikkeling te komen, kan het gebeuren dat het mediationtraject stagneert. Partijen kunnen soms hardnekkig blijven hangen in het 'gelijk willen krijgen' of in het vasthouden aan eigen standpunten, waarbij het niet voldoende lukt om zich open te stellen voor niet alleen de eigen belangen maar ook die van de ander. Wanneer het mediationtraject daardoor vastloopt, liggen in principe alle overige opties nog steeds open. Zo kunnen partijen nog steeds een gezamenlijke advocaat inschakelen of ieder een eigen advocaat. En ook in dat laatste geval is met het een goede inzet van de betrokken advocaten nog steeds mogelijk om tot een scheiding te komen zonder er een vechtscheiding van te maken.


Benieuwd of mediation ook in jouw situatie iets kan betekenen? Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.



29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: