15 jaar Ouderschapsplan: een uitkomst of een illusie?
Content User • okt. 02, 2023

Nieuws in kader van de dag van de scheiding

Op vrijdag 15 september jongstleden was het de Dag van de Scheiding. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door de vFAS (vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) op de tweede vrijdag in september. De vFAS vraagt daarmee aandacht voor noodzakelijke goede begeleiding in een echtscheidingsprocedure.


Dit jaar was het thema: 15 jaar ouderschapsplan: uitkomst of een illusie? Het ouderschapsplan waarmee de leden van de vFAS in de praktijk veel mee werken werd 15 jaar geleden geïntroduceerd nadat in de wet is vastgelegd dat ouders verplicht zijn om een dergelijk plan met elkaar te maken als zij gaan scheiden. Na 15 jaar is het wel eens tijd voor een evaluatie. Is het plan nuttig? Heeft het een duurzame scheiding bevorderd of leidt het in de praktijk juist tot meer conflicten?
 
In opdracht van de vFAS heeft onderzoeksbureau Motivaction een onderzoek uitgevoerd en ouders die in de afgelopen 15 jaar zijn gescheiden gevraagd naar hun ervaringen met het plan. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de gescheiden ouders het een goed idee vindt om al tijdens de relatie afspraken te maken over de kinderen in het onverhoopte geval van een scheiding. Opvallend is dat in meer dan de helft van de gevallen kinderen niet betrokken worden bij het maken van de afspraken voor het ouderschapsplan.
 
Onder andere naar aanleiding van dit onderzoek is het nu, 15 jaar na de introductie van het ouderschapsplan tijd een nieuwe versie. Want het blijft heel belangrijk om duurzame goede afpraken te maken en op manier die voor partijen zelf begrijpelijk is.
 
Glenda Raap, voorzitter van de vFAS: “Uit het onderzoek blijkt een duidelijke kentering bij jonge gescheiden ouders (25-39 jaar). Zo geeft 59% aan dat het ouderschapsplan een positief effect heeft op de relatie met hun ex-partner. Ook zien zij de gewenste afspraken vaker terug in het plan en hebben ze het gevoel minder water bij de wijn te hebben gedaan. Bij jonge gescheiden ouders wordt bij het opstellen van het plan eerder uitgegaan van gelijke draagkracht en gelijke zorg. Ook vinden meer jonge gescheiden ouders het een goed idee om al afspraken te maken voordat er kinderen komen dan gescheiden ouders van 55-70 jaar. Bovendien betrekken jonge gescheiden ouders hun kinderen vaker bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Met een vernieuwd ouderschapsplan sluiten we beter aan op de veranderde kijk op gezamenlijk ouderschap. Dit aangepaste model moet het gescheiden ouders gemakkelijker maken in een toch al verwarrende tijd. Maar vooral nodigen we ouders uit om hun kinderen vaker te betrekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Naar onze ervaring draagt het nog meer bij aan de acceptatie van de situatie. Voor de kinderen helpt het meedenken bij aan het herstel van het zelfvertrouwen dat zij door de scheiding vaak deels verliezen.”
 
Genoeg redenen dus om te komen met een nieuw model. Het nieuwe ouderschapsplan is geschreven in duidelijke taal vanuit de ouders zelf. Er is een begeleidende brochure gemaakt met daarin de nodige uitleg (wat is een ouderschapsplan, wie moet een plan opstellen en wat moet erin staan) en een begrippenlijst. Ook bevat de brochure een handig stappenplan en meer informatie en contactgegevens over de vFAS en andere in het model genoemde organisaties.


Goed om te zien is ook dat er voor de parenting coördinator een mooie rol is weggelegd in de nieuwe versie. Een parenting coördinator kan knopen doorhakken bij kleine meningsverschillen nadat partijen al een ouderschapsplan hebben opgesteld.  Michaëla Wielinga-van Dillen van ons kantoor heeft de opleiding tot parenting coördinator gevolgd. Dit traject is een goede manier om een (nieuwe) procedure te voorkomen.
 
Heb je vragen over het ouderschapsplan of hulp nodig (bij de scheiding), neem dan vooral even contact met ons op. Wij staan jou graag te woord.

29 okt., 2023
Per 1 januari 2024 gaat de alimentatie fors omhoog
05 okt., 2023
Het Nederlandse erfrecht bevat uitvoerige regelingen waarin onder meer is bepaald wie erfgenaam zijn, wat hun rechten en verplichtingen zijn, hoe zij de nalatenschap dienen te verdelen, enz. Wanneer je zelf niets hebt geregeld, kan men op het erfrecht terugvallen en op basis daarvan tot een correcte verdeling en afwikkeling komen. Je kunt er ook voor kiezen om een testament te laten opstellen en daarin zelf diverse zaken te regelen. Zo kun je in een testament bepalen wie jouw erfgenamen zijn, en dus ook wie dat niet zullen zijn. Anders gezegd: je hebt het recht om iemand te onterven.
Share by: